Alles over de nadelen van blauw licht

13 juli 2021 · door Mete

Je hoort de term misschien wel eens hier en daar in de media voorbijkomen; “blauw licht”. Aan dat blauwe licht, wat bijvoorbeeld afkomstig is van beeldschermen, kleven nogal wat nadelen. Het RIVM deed zelfs onderzoek naar de invloed van blauw licht bij jongeren op hun slaap. Toch hebben we dat blauwe licht wel nodig. Het komt zelfs voor in de natuur. In dit artikel kijken we wat blauw licht precies is en wat je kunt doen tegen de nadelen van blauw licht. 

Wat doet blauw licht met je?

Laten we eerst kijken wat blauw licht nu eigenlijk is. Blauw licht, of blue light, wordt dagelijks uitgestraald door de zon. Het zit dus in daglicht, alleen kunnen we dit met het blote oog niet waarnemen. Dit blauwe licht heeft een functie. Dankzij blauw licht krijgen we namelijk energie en worden onze hersenen geactiveerd om 2 stofjes aan te maken:

  • Cortisol: hier worden we wakker en actief van.
  • Melanopsine: dit onderdrukt de aanmaak van ons slaaphormoon melatonine.

Om actief te blijven is blauw licht dus heel handig. Blauw licht kom je overal tegen. Naast natuurlijk blauw licht, vind je het in kunstmatige vorm terug in LCD beeldschermen en LED verlichting. Kortom elk beeldscherm waar we naar kijken als een tv, computer, laptop en smartphone, straalt blauw licht uit op ons netvlies.

De nadelen van blauw licht

Volgens brillenverkopers is blauw licht slecht voor onze ogen. Loop je een gemiddelde opticien binnen, dan kom je zeker een speciale “blauw licht bril” tegen in het assortiment. Deze brillen beschikken over een speciale coating op de glazen en werken als blauw licht filter. De brillen verminderen specifiek “blauw licht hoofdpijn”, droge en branderige ogen. De meningen over deze nadelen zijn verdeeld. Wetenschappers stellen eerder dat de hoofdpijn en branderige ogen ontstaan door verkeerd schermgebruik. Te lang achter elkaar naar een beeldscherm staren en te dicht op het scherm zitten, zouden de klachten veroorzaken.

Is blauw licht ongezond?

Omdat blauw licht de aanmaak van melatonine verstoort, zou je denken dat je er slechter door slaapt. Dit klopt gedeeltelijk, maar is niet helemaal waar. Wanneer we kijken naar de gemiddelde slaapduur over de afgelopen 25 jaar, is deze namelijk gelijk gebleven. Terwijl we in die tijd wel meer beeldschermen zijn gaan gebruiken. Door voor het slapen gaan op je smartphone te kijken, of bijvoorbeeld je tv in de slaapkamer, kan de slaapkwaliteit afnemen; niet de slaapduur.

De oorzaken van slaapproblemen

Slecht slapen ontstaat niet alleen door blauw licht. Wel is het zo, dat je later gaat slapen wanneer je voordat je naar bed gaat, nog naar een beeldscherm kijkt. De informatie die je voor het slapen gaan tot je neemt, kan ertoe bijdragen dat je slechter in slaap valt. Maar er zijn legio andere redenen. Denk aan alcohol, cafeïne, stress, een te warme slaapkamer en bijvoorbeeld sporten kort voordat je gaat slapen. 

Slaap je slecht en wil je dit verbeteren? Ga dan eens in gesprek met een leefstijlcoach. Een leefstijlcoach kan je helpen je patronen te veranderen, zodat je jezelf aanleert op een gezonde manier te ontspannen voordat je naar bed gaat. Je vindt een leefstijlcoach in je buurt op deze website.

leefstijl