Denk je aan het begrip “burn-out”, dan denken we vaak direct aan mensen met een drukke baan, een gezin en druk bezet sociaal leven. Maar in de praktijk blijkt een burn-out net zo goed bij jongeren voor te komen, als bij ouderen. Een burn-out bij jongvolwassenen heeft doorgaans andere oorzaken, maar het risico en de gevolgen zijn net zo groot als bij andere leeftijdscategorieën. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Wat is een burn-out?
Een burn-out is in Vlaanderen een werkgerelateerd syndroom. Het ontstaat wanneer je te maken krijgt met langdurig aanhoudende stress en je lichaam geen tijd krijgt om hiervan bij te komen. Dit kan op termijn leiden tot emotionele, mentale en fysieke uitputting, afgenomen betrokkenheid bij je werk en een verlaagd gevoel van zelfbekwaamheid. Je merkt een burn-out op aan de volgende symptomen:
- Lichamelijk: Je gaat steeds slechter slapen, valt moeilijk in slaap en wordt doodmoe wakker. Je maag en darmen kunnen opspelen en je kunt last krijgen van hartkloppingen en duizeligheid. Ook keren hoofdpijn en spierpijn regelmatig terug.
- Cognitief: Je concentratievermogen vermindert en je wordt vergeetachtig. De interesse en motivatie in je werk nemen af en je piekert veel over je baan.
- Emotioneel: Je bent prikkelbaar, snel geraakt, neerslachtig en kan angstig en onzeker zijn over je toekomst. Je hebt het gevoel niet meer bekwaam te zijn en geen controle te hebben over je werk. Hiervan kun je cynisch en pessimistisch worden.
- Gedrag: Je gaat minder goed presteren, houdt je afzijdig en probeert minder samen te werken. Je wordt afstandelijker naar collega’s, kan geïrriteerd reageren en je gaat je ziek melden op het werk.
Ondanks het feit dat een burn-out wordt gerelateerd aan werk; zijn er ook veel studenten met een burn-out. Een burn-out bij studenten is in België nog minder vaak onderzocht. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van alle studenten chronische stress ervaart, waarbij 15% kans maakt op een burn-out; nog voordat de loopbaan überhaupt van start is gegaan.
Risicofactoren burn-out bij jongeren
Voor niet-werkende jongeren zijn de risicofactoren anders dan de risicofactoren van jongeren die zich net op de arbeidsmarkt begeven. Studenten bijvoorbeeld kunnen een burn-out ontwikkelen vanwege de prestatiedruk van buitenaf om de juiste studie zo snel mogelijk af te ronden, studieschulden en angst over het toetreden tot de arbeidsmarkt. Voor werkenden jongeren zijn zaken als het nog niet kunnen omgaan met de hoge werkdruk, een gebrek aan hiërarchische ondersteuning en weinig variatie en autonomie, risicovol.
Wat te doen bij burn-out?
Heb je het vermoeden dat je op een burn-out afstevent, of er middenin zit? Dan is het van belang dat je zo snel mogelijk hulp zoekt om erger te voorkomen. Alleen met een goede begeleiding, ga jij je weer beter voelen. Een burn-out behandeling verschilt per persoon. Zo kun je bijvoorbeeld door je huisarts doorverwezen worden naar een stresscoach of psychotherapeut. Wil je vast meer informatie over hulp van een stresscoach? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde leefstijlcoach uit je buurt. Je vindt een leefstijlcoach via de listings op deze website.