De aarde warmt op, dat is een feit. In Vlaanderen alleen al is de gemiddelde temperatuur met 2,6 graden toegenomen en hittegolven komen steeds vaker voor. We moeten verduurzamen en meedoen aan protestmarsen. Maar helaas kunnen we niet allemaal Greta Thunberg zijn. Je voortdurend zorgen maken over het klimaat kan je mentale gezondheid flink aantasten. In dit artikel bekijken we hoe je kunt leren omgaan met deze dagelijkse klimaatzorgen.
Klimaatangst neemt toe
In Nederland maakt driekwart van de bevolking zich zorgen over de klimaatveranderingen. Uit Brits onderzoek blijkt zelfs dat klimaatstress, ook wel eco-anxiety of klimaatdepressie genoemd, vooral toeneemt bij kinderen en jongeren. Dit heeft o.a. te maken met de constant negatieve berichtgeving in de media over smeltende ijskappen, een rijzende zeespiegel, een toename in bosbranden en dierenrassen die uitsterven. Ook de onzekerheid en gevoelens van machteloosheid, dragen bij aan deze eco-anxiety.
Impact op mentale gezondheid
De invloed van de klimaatverandering op onze mentale gezondheid is dus groot. Door dagelijks klimaatangst te ervaren, ervaar je stress over de toekomst. Hierdoor ga je slechter slapen en kun je je boos, gefrustreerd, wanhopig, verdrietig en zelfs eenzaam voelen. Daarnaast kun je in het dagelijks leven last krijgen van een alles overheersend gevoel van machteloosheid en schuldgevoelens. Bijvoorbeeld over het eten van vlees, het kopen van nieuwe kleding, het gebruiken van een airco, een auto of op reis gaan met het vliegtuig.
Omgaan met klimaatzorgen
Moeten we dan allemaal maar met een bezwaard gemoed blijven rondlopen, of kunnen we ook leren omgaan met een klimaatdepressie? Nee, gelukkig kun je wel degelijk iets ondernemen om dat machteloze en verdrietige gevoel aan te pakken. We geven je een aantal tips:
- Deel: Deel je zorgen met vrienden, familie en collega's. Dit kan ook op een positieve manier door bij mensen in je omgeving te vragen naar de acties die zij zelf ondernemen, of de positieve kanten van het doorvoeren van aanpassingen te benoemen. Zo zul je opmerken dat je helemaal niet eenzaam hoeft te zijn met je gedachten, omdat je zeker niet de enige bent die zich zorgen maakt.
- Doseer: Informatie tot je nemen kun je de hele dag door doen. Maar wanneer je constant negatieve informatie op je netvlies krijgt, is het lastig je daar niet somber door te gaan voelen. Spreek met jezelf af dat je alleen op vaste momenten de nieuwsberichten over het klimaat doorneemt, zo beperk je de negatieve gedachtestroom, maar blijf je wel goed op de hoogte. Ga ook actief op zoek naar goed klimaatnieuws, want dat is er wel degelijk.
- Actie: Door in actie te komen, ga je steun vinden bij gelijkgestemden. Zo kun je je aansluiten bij Extinction Rebellion, je aanmelden voor de workshops van Klimaatcontact, maar ook bij een lokale buurtvereniging die zich inzet voor vergroening.
- Voorbeeld: Geef het goede voorbeeld, maar veroordeel anderen niet. Draag jij enkel tweedehands kleding, reis je met het openbaar vervoer en koop je enkel biologische producten? Dan ben je hartstikke goed bezig. Maar de mensen die dit allemaal niet doen, rijden wellicht een elektrische auto, hebben een besparende douchekop en eten 1 x per week geen vlees. Elke bijdrage helpt, hoe groot of klein ook. Het gaat om het aantal mensen dat gedrag verandert, waarbij geldt; hoe meer, hoe beter.
Kun je wel wat hulp gebruiken om weer beter in je vel te gaan zitten? Schakel dan eens de hulp in van een professionele leefstijlcoach. Een leefstijlcoach kan je helpen het gevoel van controle weer terug te krijgen. Je vindt de dichtstbijzijnde leefstijlcoach via de listings op deze website.