Hoe leer je omgaan met perfectionisme?

10 maart 2023 · door Tara

Wil jij ook altijd alles tot in de puntjes goed geregeld hebben? Op zich streven veel mensen dit na. Als de beste presteren op je werk of je studie, er altijd op-en-top verzorgd uitzien, de leukste vriendin zijn en een huis wat er uitziet om door een ringetje te halen. Je stelt hoge eisen aan jezelf en aan je omgeving. Maar perfectionisme kan je ook in de weg gaan zitten. In dat geval wordt het tijd jouw perfectionisme aan te pakken. Lees verder over het omgaan met perfectionisme.

Gezond en ongezond perfectionisme

Een flinke portie gedrevenheid en discipline is gezond. Door steeds goed te presteren, kun je bereiken wat je nastreeft. Die felbegeerde promotie of die leuke baan bijvoorbeeld. Maar altijd overal de beste in willen zijn is helemaal niet mogelijk. Net zomin als alles bereiken wat je wilt. Alles perfect willen doen kan bovendien ook heel veel stress opleveren en je leven gaan beheersen. Laten we eerst even kijken naar de kenmerken van perfectionisme:

  • Veeleisend: Je legt de lat hoog voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Alles moet tot in de puntjes goed geregeld zijn, niet alleen door jezelf; maar ook door anderen. Je werkt altijd gedisciplineerd, nauwkeurig en ijverig en vindt het lastig om te delegeren.
  • Competitief: Omdat je overal de beste in wilt zijn vergelijk je jezelf continu met anderen en breng je zelfs aanpassingen aan in het werk van anderen. Je ziet overal de fouten van de anderen om je heen en wil deze het liefst zo snel mogelijk herstellen, vanwege je grote verantwoordelijkheidsgevoel. Fouten maken is uit den boze en hierdoor krijg je faalangst.
  • Keuzestress: Je vindt het lastig om keuzes te maken en laat dingen moeilijk los. Hierdoor ga je veel piekeren en stel je vaak veel zaken uit.
    Verantwoordelijkheidsgevoel: Je beschikt over een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en geeft niet graag op. Hulp vragen aan anderen doe je liever niet; je lost het zelf wel op.

Door jouw perfectionistische gedrag ervaar je veel druk. Je wilt geen fouten maken, dus merk je elke fout op. Hierdoor ligt je focus juist op datgene wat minder goed gaat en geniet je niet meer van je successen. Perfectionisme en depressie hangen hierdoor sterk met elkaar samen. Ook hebben perfectionisten een groter risico op een burn-out. In dat geval spreek je over ongezond perfectionisme. Een gezonde perfectionist kan relativeren en raakt niet uit balans bij tegenslag.

Leren omgaan met perfectionisme

Loop je tegen ongezond perfectionisme aan? Dan zul je jouw perfectionisme moeten leren loslaten. Geen gemakkelijke opdracht, maar niet onmogelijk. Schakel hulp in van een perfectionisme coach en ga samen aan de slag om je patronen te doorbreken. Je leert jouw perfectionistische gedragingen om te zetten in haalbaar, realistisch, gedrag en gaat weer zelfverzekerder in het leven staan. Zo leer je dat “goed” ook goed genoeg is.

Wil je meer weten over wat een perfectionisme coach voor jou kan betekenen? Vul je postcode in op deze website en vindt de dichtstbijzijnde coach in de buurt.

leefstijl