Hoe val je snel in slaap?

31 juli 2024 · door Tara

Niets vervelender dan slapeloze nachten, urenlang naar het plafond staren en maar niet in slaap kunnen vallen. Je bent niet de enige, volgens de Katholieke Universiteit Leuven, leidt één op de drie mensen aan slaapproblemen. Slecht in slaap kunnen vallen is 1 van de meest bekende slaapproblemen. Gelukkig kun je hier wel wat tegen doen. Hoe val je snel in slaap? In deze blog geven we je verschillende tips om sneller in slaap te vallen.

Waarom val je maar niet in slaap?

Er zijn verschillende oorzaken voor het slecht in slaap vallen. Mensen die altijd onregelmatig werken, kunnen een chronisch verstoord bioritme ontwikkelen bijvoorbeeld. Je lichaam weet dan niet meer wanneer het melatonine moet aanmaken en je slaap-waakritme raakt verstoord. Ook emotionele gebeurtenissen kunnen tijdelijk voor een slecht slaapritme zorgen. Denk aan een scheiding, het meemaken van een overlijden, het verliezen van een baan, of een fikse ruzie met een naaste. Een keertje niet in slaap vallen is echt geen probleem, maar elke dag liggen woelen en draaien voordat je in slaap valt, heeft uiteindelijk wel een negatieve impact op je dagelijks bestaan.

Hoe val je wel snel in slaap?

In slaap vallen is niet voor iedereen gemakkelijk. Wanneer je deze verschillende manieren en technieken toepast, zul je merken dat snel in slaap vallen ook voor jou mogelijk is:

  • Beweeg: Hoe val je snel in slaap als kind? Herinner je je nog dat je altijd urenlang buiten speelde? Eenmaal thuis was je bekaf en sliep je als een roosje. Datzelfde geldt voor volwassen. Overdag meerdere momenten uitkiezen om actief in de buitenlucht te zijn, draagt bij aan een goede nachtrust. Pak eens de fiets naar je werk en laat de auto staan. Of ga wandelend boodschappen doen na je werk.
  • Donkere kamer: Wanneer het buiten donker wordt, krijgen onze hersenen van nature een seintje dat het tijd wordt om te gaan rusten. Ditzelfde effect, bereik je door in een donkere kamer te gaan liggen. Heb je last van lantaarnpalen of tuinverlichting die je slaapkamer binnen schijnen? Maak dan gebruik van verduisteringsgordijnen om de kamer zo donker mogelijk te houden.
  • Temperatuur: Een andere natuurlijke reactie van ons lichaam in rusttoestand is de daling van de lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat je slaapkamer niet te warm is, maar constant rond de 18 graden. Heb je last van koude voeten of handen? Maak dan gebruik van een warme kruik, want met koude voeten en handen val je slecht in slaap.
  • Ademhalingstechniek: Heb je al eens gehoord van de 4-7-8 methode? Dit is een ademhalingstechniek die je kan helpen om binnen 5 minuten in slaap te vallen. Je ademt 4 seconden lang in en houdt je adem hierna 7 seconden vast. Daarna blaas je je adem gedurende 8 seconden langzaam weer uit.

Er kunnen ook situaties zijn waarbij je moet slapen, terwijl je nog niet moe bent. Hoe val je toch snel in slaap als je helemaal niet moe bent? Hiervoor kun je een truc uit het leger gebruiken. Je gaat liggen en ontspant bewust, stap voor stap, elk lichaamsdeel. Start bij je wenkbrauwen, je ogen, lippen en kaken en zak langzaam af naar je hals, schouders en de rest van je lichaam. Ondertussen beeld je jezelf in dat er warmte naar je vingers en tenen stroomt. Volgens de kenners, val je op deze manier binnen 2 minuten in slaap.

Er zijn altijd situaties te bedenken waarbij je, ondanks al je inspanningen, toch niet in slaap valt. Een gesprek bij een leefstijlcoach kan je helpen om hier structureel verbetering in aan te brengen. Kun je wel wat advies gebruiken? Je vindt een leefstijlcoach in de buurt door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Slaap