Je hoort het steeds vaker, mensen die uit hun comfortzone durven te stappen en trots zijn op hun prestatie. Teksten als “Ze geloofde dat ze het kon, dus ze deed het” of “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, vliegen je om de oren. Wat betekent het precies wanneer je uit je comfortzone stapt en waarom zou je dat überhaupt proberen? In dit artikel vertellen we je alles over hoe je zelf uit je comfortzone kunt stappen.
Je comfortzone; wat is eigenlijk de betekenis?
Wanneer je een bestaan leidt vol zekerheden en een voorspelbaar leven hebt, zit je in je comfortzone. Je weet wat de dag van morgen brengt en wat er van je verwacht wordt. Omdat je dagelijkse routines bekend zijn, ervaar je weinig stress of angst en heb je het gevoel je leven onder controle te hebben. Je comfortzone draagt hierdoor bij aan een versterkt gevoel van veiligheid. Boodschappen doen in dezelfde winkels, altijd naar dezelfde kroeg gaan, niet van baan veranderen; als gewoontedieren voelen we ons prettig bij datgene wat bekend is.
Redenen om uit je comfortzone te stappen
Gebruikmaken van eerder opgedane ervaringen en de competenties inzetten waarover je al beschikt, voelt prettig. Onbekende situaties geven ons een ongemakkelijk gevoel, waardoor we ze juist uit de weg gaan. Dus waarom zou je überhaupt uit je comfortzone stappen? Ten eerste heb je misschien wel bepaalde dromen en verlangens die je hierdoor niet achterna gaat. Maar onderzoek toont aan, dat we mentaal en fysiek juist groeien, wanneer we die uitdagingen wel aangaan en onze grenzen verleggen. Door uit je comfortzone te stappen, ontwikkel je nieuwe vaardigheden, raak je gemotiveerd en bereik je doelen.
Tips om uit je comfortzone te stappen
Makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien wil je al jarenlang de wereld rondreizen, verhuizen naar een ander land of van baan veranderen. Maar hoe kun je dan uit je comfortzone stappen? Probeer maar eens een paar van de volgende tips om uit je comfortzone te stappen en je zult zien dat je al een heel eind komt:
- Hou het klein: Wil je eigenlijk al heel lang een andere baan, maar durf je niet? Begin dan eens met het rondkijken op vacaturesites of maak een afspraak bij een werving- en selectiebureau. Zo verander je nog niets aan je huidige situatie, maar zet je wel je eerste stapjes om uit je comfortzone te stappen. Begin klein en maak je stappen steeds een beetje groter. Je volgende stap zou dan bijvoorbeeld het schrijven van een sollicitatiebrief kunnen zijn. Door kleine stapjes te zetten, bereik je uiteindelijk je nieuwe doel.
- Focus op je dromen: Angst weerhoudt ons ervan onze dromen achterna te jagen. Door angst benoemen we allerlei redenen om datgene wat we het liefst zouden doen, juist niet te doen. Leg de nadruk op je verlangens en dromen en ga onderzoeken hoe je die kunt realiseren. Wil je graag reizen, maar geef je als reden steeds op dat je geen geld hebt? Kijk dan naar de mogelijkheden ergens in het buitenland vrijwilligerswerk te gaan doen bijvoorbeeld. Maak een actieplan om je droombeeld helder te krijgen.
- Maak een planning: Maak een planning voor jezelf op welke dagen van de week je traint om uit je comfortzone te stappen. Zet jezelf er dan ook echt toe om dit te doen.
- Doe nieuwe dingen: Ga eens een kop koffie drinken in een tentje dat je nog niet kent, leer een nieuwe taal, bezoek eens een Turkse supermarkt of kook eens iets wat je nog nooit eerder gekookt hebt. Zo train je jezelf dat nieuwe dingen leren juist leuk is en fouten maken daarbij hoort. Juist van fouten kun je leren!
Wil je ook jezelf verder ontwikkelen en leren om uit je comfortzone te stappen? Dan kan een leefstijlcoach je hierbij helpen. Stap uit je comfortzone en maak een afspraak met de dichtstbijzijnde leefstijlcoach in de buurt, die je vindt via de listings op deze website.