We drinken allemaal weleens een glas wijn of een biertje. Vooral tijdens sociale gelegenheden drinken we al snel iets meer. Denk aan situaties waarbij er een feest wordt gevierd of wanneer je uit eten gaat bijvoorbeeld. Op zich is dit geen enkel probleem, ware het niet dat je verslaafd kunt raken aan alcohol. In dit artikel bekijken we wanneer alcohol een probleem wordt en wanneer je hulp nodig hebt bij alcoholproblemen.
Wanneer heb je een alcohol probleem?
In België gebruikt gemiddeld de helft van de bevolking, van 15 jaar en ouder, wekelijks alcohol. Het nuttigen van alcohol is dus heel gebruikelijk en wekelijks een alcoholisch drankje drinken betekent niet dat je een probleem hebt. Je spreekt over een alcoholprobleem wanneer je als vrouw meer dan 14 glazen per week drinkt en als man meer dan 21 glazen. Dit lijkt veel, maar wanneer je als vrouw 2 glazen wijn en als man 3 biertjes per dag drinkt, komt je al aan die hoeveelheid en heb je dus ongemerkt een drankprobleem.
Gevolgen overmatig gebruik alcohol
Alcohol is verslavend omdat het een gebied in onze hersenen prikkelt dat ons een prettig gevoel geeft, het zogenaamde beloningssysteem. Maar ons lichaam went aan de alcoholinname, waardoor je steeds meer alcohol nodig hebt om datzelfde gevoel te beleven. De gevolgen van een alcoholverslaving zijn ernstig. We noemen hier slechts enkele gevolgen:
- Hersenbeschadiging: Je geheugen wordt aangetast en daardoor trager. Je wordt vergeetachtig en je leervermogen en ruimtelijk inzicht gaan ook achteruit. Stop je niet met drank, dan kun je na jaren Korsakov ontwikkelen. Alcoholproblemen bij jongeren leiden zelfs tot een slechte ontwikkeling van de hersenen.
- Kanker: Het risico op keel-, mond- en borstkanker wordt verhoogd.
- Levercirrose: Omdat de lever verantwoordelijk is voor het afvoeren van afvalstoffen, kun je de lever beschadigen waardoor er i.p.v. gezond leverweefsel, littekenweefsel ontstaat. Dit noem je levercirrose. Dit proces is onomkeerbaar en vaak een voorloper van leverkanker.
- Hartproblemen: Door alcohol verhoogt je bloeddruk, kun je hartritmestoornissen krijgen en een hersenbloeding.
Naast activatie van het beloningssysteem, spelen ook sociale en erfelijke factoren een rol. Door peer pressure, het willen meedoen aan groepsgedrag, gaan mensen eerder drinken. Ook wanneer je dit zelf niet echt wilt. Zit alcoholisme in de familie? Dan is de kans groter dat dit genetisch wordt doorgegeven aan de kinderen.
Hulp krijgen bij alcoholproblemen
Een alcoholprobleem oplossen lukt alleen wanneer je inziet dat je een probleem hebt. Daarnaast moet je voldoende gemotiveerd zijn en bewust zijn van de impact van het probleem op jouw functioneren. Bovendien moet je situaties waarin de kans om te drinken versterkt wordt, leren herkennen. Twijfel je of je een alcoholprobleem hebt? Gebruik dan eerst het “CAGE-instrument”. Geef antwoord op onderstaande vragen. Beantwoord je minstens twee van de 4 vragen met “ja”, dan heb jij mogelijk een probleem met alcohol:
- Heb je ooit de behoefte gevoeld om minder te drinken?
- Ben je ooit bekritiseerd geweest over je drinken?
- Heb je je ooit schuldig gevoeld over drinken?
- Heb je ooit de behoefte gevoeld om 's ochtends vroeg een drankje te nemen om je zenuwen te kalmeren of om een kater kwijt te raken?
Naast je huisarts, zijn er verschillende instanties waar je terechtkunt voor gratis informatie en online hulp. Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken en wil je graag hulp van een professional om anders te leren denken over jouw omgang met alcohol? Maak dan eens een afspraak met een leefstijlcoach uit je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde via de listings op deze website.