Wat is de voedingsdriehoek?

30 augustus 2024 · door Tara

Iedereen weet dat regelmatig bewegen goed is voor ons lichaam. Maar voor een gezonde levensstijl, is gezond eten net zo belangrijk. Om ons te helpen een gevarieerd en volwaardig eetpatroon samen te stellen, heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven de voedingsdriehoek samengesteld. Wat is de voedingsdriehoek precies en hoe werkt deze? Je leest er alles over in deze blog.

Waarom is de voedingsdriehoek ontwikkeld?

Als je gezond eet, laat je vette snacks, suiker en alcohol zoveel mogelijk achterwege, kies je voor volkorenproducten, veel verse groenten, vers fruit en vette vis. We baseren onze keuzes voor gezonde voeding op de informatie die beschikbaar is in de media. Maar soms werkt dit best verwarrend. Ineens lees je dat het eten van teveel spinazie, zorgt voor een te hoge opname van nitraten, dat het bakken in extra vierge olijfolie zorgt voor kankerverwekkende stoffen en dat smoothies helemaal niet zo gezond zijn als we denken. Wil je zeker weten dat je goed bezig bent? Dan kan de voedingsdriehoek je helpen.

Hoe helpt de voedingsdriehoek bij gezond leven?

Bij het samenstellen van de voedingsdriehoek wordt niet alleen gekeken naar gezonde voeding, maar ook naar de milieu-impact. Met deze combinatie eet je dus niet alleen gezond, maar ook milieuverantwoord. Om de driehoek samen te stellen wordt gekeken naar recent wetenschappelijk onderzoek. Zijn er nieuwe inzichten? Dan wordt de voedingsdriehoek hierop bijgesteld. De voedingsdriehoek is onderverdeeld in 5 zones:

  • De blauwe zone: Blauw verwijst naar de kleur van water en staat prominent bovenaan. Het advies is om je vochtgehalte goed op peil te houden door het drinken van kraanwater.
  • De donkergroene zone: Staat voor het eten van plantaardige voedingsmiddelen die bewezen goed zijn voor je gezondheid en een lage milieu-impact hebben. Dus: groenten en fruit uit het seizoen, peulvruchten, noten en zaden, volle granen en plantaardige olie en vetstoffen die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren.
  • De lichtgroene zone: Hier vind je dierlijke en zuivelproducten die een positief, of neutraal, effect hebben op je gezondheid zoals melk, eieren, vis, gevogelte, kaas en andere voedingsmiddelen.
  • De oranje zone: In deze zone vind je producten die je beter met mate eet. Ze hebben namelijk een ongunstig effect op je gezondheid, hoewel ze wel voedingsstoffen bevatten die we nodig hebben. Denk aan rood vlees, roomboter en palmolie bijvoorbeeld.
  • De rode zone: Dit gedeelte staat voor zogenaamde lege calorieën in de voedingsdriehoek. Eigenlijk alles wat je eet waarvan je wel een vol gevoel krijgt, maar wat niets goeds doet voor je lijf omdat ze vol vet, suiker of zout zitten. Denk maar aan die lekkere chocoladereep, die zak chips of borrelnootjes, dat glas bier, die pizza, kortom alles wat ongezond is.

Wat is dan de grijze zone in de voedingsdriehoek? De grijze zone zie je niet terug in de driehoek zelf omdat het om bewerkte voedingsmiddelen gaat. Het is altijd gezonder om te kiezen voor onbewerkte producten waar nog geen suiker, zout of vet aan is toegevoegd.

Wil je meer weten over een gezonde levensstijl op basis van de voedingsdriehoek? Ga dan eens in gesprek met een leefstijlcoach uit de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde leefstijlcoach door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website. 

Voeding