Wat is het belang van je hersenen trainen?

04 juni 2024 · door Tara

Wanneer we ouder worden, gaat ons lichaam langzaam achteruit. Onze spiersterkte neemt af, botten worden brozer, we zien en horen steeds slechter en ons geheugen neemt ook af. Blijf je actief bewegen en sporten? Dan versterk je het lichaam. Maar wist je dat je dit ook met je hersenen kunt doen? In deze blog vertellen we je meer over het belang van het trainen van de hersenen en leggen we uit wat voor hersengymnastiek je allemaal kunt doen.

Onze hersenen versus ouder worden

Vanaf ongeveer ons 50e levensjaar begint de grijze massa in de hersenen af te nemen. Die grijze massa bevat allemaal zenuwcellen. Daarnaast zet ook je zenuwstelsel een stapje terug door prikkels minder snel door te geven. Maar juist onze hersenen zijn opgebouwd uit miljarden zenuwcellen die verbindingen met elkaar maken. Hoe meer prikkels je hersenen krijgen, hoe actiever ze blijven in het maken van nieuwe verbindingen. Je bouwt dan een zogenaamde cognitieve reserve op. Hoe groter je cognitieve reserve, hoe langer je hersenen op hetzelfde niveau blijven functioneren, ondanks het feit dat we ouder worden.

Het belang van je hersenen trainen

Waarom je je hersenen zou moeten trainen is dus duidelijk. Door steeds nieuwe verbindingen aan te blijven maken, blijven je hersenen flexibel en in topconditie. Hierdoor kun je met hersentraining zelfs de klachten die bij een hersenaandoening voorkomen, uitstellen. Zo is het effectief om je hersenen te trainen tegen dementie of je hersenen te trainen na een herseninfarct bijvoorbeeld. Je neemt de ziekte er niet mee weg, maar zorgt dat de symptomen zich pas veel later manifesteren.

Hoe kun je je hersenen uitdagen?

Er zijn heel veel voorbeelden van hersenspelletjes die je online kunt spelen, maar het trainen van je hersenen kun je ook op andere manieren doen:

  • Taal: Door het leren van een nieuwe taal stimuleer je onder andere de hippocampus. Dit gedeelte is verantwoordelijk voor het opslaan van nieuwe kennis. Er zijn verschillende gratis apps om een nieuwe taal te leren zoals Duolingo en Lingo Hut.
  • Muziek: Wanneer je een muziekinstrument leert bespelen, verbetert dit de bloedtoevoer naar de linkerhersenhelft en dus de aanvoer van zuurstof naar de hersenen.  Ook versterkt het je cognitieve vermogen. Je kunt online gratis muzieklessen volgen, of tegen betaling bij een muziekschool in de buurt.
  • Activiteit: Verander je dagelijkse activiteiten en daag daarmee je hersenen uit. Fiets of wandel je altijd dezelfde route? Pak dan eens een andere weg. Stap uit je kook routine en probeer eens recepten van gerechten die je nog niet eerder gemaakt hebt. 

Of je nu een workshop volgt over een onderwerp dat je nog niet kent, een nieuwe dans leert of een puzzelboekje pakt met sudoku’s in plaats van de doorlopers die je altijd maakt, het gaat er om dat je je brein voedt met nieuwe informatie.

Wil je ook aan de slag met het trainen van je brein, maar kun je daar wel hulp bij gebruiken? Maak dan eens een afspraak met een leefstijlcoach. Een coach kan je helpen om hier een richting in te vinden. Je vindt de dichtstbijzijnde leefstijlcoach via de listings op deze website.

leefstijl