Ken je dat gevoel dat je badend in het zweet wakker wordt na een nachtmerrie? Tijdens je droom beleef je een allesoverheersende angst, die je niet kunt wegredeneren. Ditzelfde gevoel beleef je ook tijdens een paniekaanval, alleen droom je dan niet. Heb je vaker paniekaanvallen? Dan kun je zelfs een angststoornis ontwikkelen. In Vlaanderen vertonen 11% van de Belgen symptomen van een angststoornis. In dit artikel gaan we dieper in over wat je kunt doen bij een paniekaanval.
Wat is een paniekaanval eigenlijk?
Een paniekaanval wordt ook wel een angstaanval genoemd. Je wordt overvallen door een oncontroleerbare, extreme, angst. Je kunt denken dat je dood gaat, flauw gaat vallen of gek wordt. Door de angst kun je ook gaan hyperventileren. Je hebt een paniekaanval wanneer je een aantal van de volgende symptomen tegelijkertijd beleeft:
- Ademhaling: Je hebt het gevoel moeilijk adem te kunnen halen, wat kan voelen alsof je stikt. Je snakt echt naar adem.
- Hartslag: Je hart gaat sneller kloppen zodat het bonst in je keel, waarbij je ook pijn in je borst kunt krijgen.
- Temperatuur: Je kunt het ineens heel koud krijgen of juist heel heet. Hierbij kun je overmatig gaan zweten, trillen en beven.
- Maag: Je kunt je opeens erg misselijk voelen of buik- en maagpijn krijgen.
- Hoofd: Je kunt duizelig worden, een zweverig en ontheemd gevoel krijgen en flauwvallen.
Tijdens de paniekaanval maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Beiden worden ook wel stresshormonen genoemd. Deze hormonen maken ons lichaam klaar om te vluchten of te vechten. Ze helpen ons om met gevaar om te gaan; maar in dit geval werken ze averechts. Hoe lang duurt een paniekaanval? Dit kan per aanval verschillen van enkele minuten tot anderhalf uur.
Veroorzakers van een angstaanval
Er zijn verschillende oorzaken die een paniekaanval kunnen activeren, waarvan langdurige stress de grootste boosdoener is. Je kunt stress ervaren omdat er een naaste is overleden, je problemen hebt op je werk of bijvoorbeeld in je relatie. Maar ook je eigen negatieve gedachten lokken een paniekaanval uit. Naast een paniekaanval door stress en negatieve gedachten, heb je ook meer kans op paniekaanvallen wanneer dit in je familie voorkomt.
Wat te doen bij een paniekaanval?
Een paniekaanval stoppen gaat helaas niet; je zult hem letterlijk moeten uitzitten totdat het weer voorbij is. Wat je wel kunt doen tijdens de aanval is je versnelde hartslag naar beneden halen door via je buik te gaan ademhalen. Dit doe je door 3 seconden in te ademen, je adem 1 seconde vast te houden en dan in 5 seconden langzaam uit te ademen. Als het je lukt, kun je ook proberen afleiding te vinden door bijvoorbeeld de tafel van acht op te noemen, een songtekst proberen in je hoofd te halen of mensen om je heen te tellen. Zo leid je je hersenen af van de angst.
Wil je een paniekaanval voorkomen? Dan kun je samen met een leefstijlcoach aan de slag om de triggers te achterhalen. Vaak weet je die zelf ook al, maar de kunst is ermee te leren omgaan. Je vindt de dichtstbijzijnde leefstijlcoach via de listings op deze website.