Wat te doen tegen slaapapneu?

01 november 2022 · door Tara

Wordt jij ‘s morgens lekker uitgerust wakker? Dan heb je geluk. Dat geldt namelijk niet voor mensen die last hebben van slaapapneu. In België zijn 140000 inwoners onder behandeling tegen deze aandoening. Een ademhalingsstoornis die optreedt tijdens je slaap. In dit artikel kijken we wat naar de oorzaak en wat te doen tegen slaapapneu.

Overgewicht grootste veroorzaker slaapapneu

Je hebt de term slaapapneu vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat is slaapapneu? Het woord apneu betekent “geen lucht”. Wanneer je adem minstens vijf keer per nacht, voor minimaal 10 seconden, stokt; spreek je over slaapapneu, of het slaapapneusyndroom. Het gevolg is dat je elke dag doodmoe rondloopt omdat je slaapritme continu onderbroken wordt. Er zijn drie verschillende vormen van het slaapapneusyndroom:

  • Obstructieve Slaap Apneu: De luchtweg blokkeert in je slaap, omdat je spieren ontspannen. Bij mensen met OSA, blokkeert de tong, de wand van je keelholte of het zacht deel van je gehemelte de luchtweg. Dit is de meest voorkomende vorm, waarbij overgewicht een grote rol speelt.
  • Centraal Slaap Apneu: Bij deze vorm geven de hersenen te weinig prikkels door om te blijven ademhalen. Naast neurologische aandoeningen, zie je CSA ook bij hartpatiënten en mensen met een wisselende bloeddruk.
  • Positioneel Obstructief Slaap Apneu: Hierbij zorgt je lichaamshouding tijdens je slaap voor een obstructie. De zwaartekracht zorgt ervoor dat je keel de luchtpijp blokkeert. Die zie je met name bij patiënten die op hun rug slapen.

De slaapapneu oorzaken lopen uiteen van een erfelijke aandoening tot fysieke afwijkingen. De grootste veroorzaker van het slaapapneusyndroom is echter overgewicht. Maar liefst 90% van de mensen met OSA heeft overgewicht. Dit komt; omdat vet zich ophoopt in je nek, waardoor de keel en luchtpijp vernauwen. Hoe minder goed je slaapt, hoe slechter je stofwisseling en hormoonhuishouding functioneren, waardoor de slaapapneu alleen maar erger wordt.

Symptomen die bij slaapapneu horen

De slaapapneu symptomen zijn bij iedereen anders. Daarom blijft het slaapapneusyndroom ook vaak lange tijd onopgemerkt. Snurken en apneu gaan vaak samen. Ook hoofdpijn en prikkelbaarheid komen, naast concentratiestoornissen, vaak voor. Sommige mensen schrikken steeds wakker, anderen weer niet. Een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes komen veel voor bij mensen met het slaapapneusyndroom.

De ernstige gevolgen van slaapapneu

Slaapapneu heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid. Door het stoppen van de ademhaling, krijgen je bloed, je hersenen en andere organen minder zuurstof. Dit kan op de lange termijn leiden tot een te hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en depressies. Het slaapapneusyndroom kan zelfs de veroorzaker zijn van hart- en herseninfarcten. Het is dus ontzettend belangrijk om de aandoening serieus te nemen en te laten behandelen.

Wat te doen tegen slaapapneu?

Wanneer je door de huisarts wordt doorverwezen naar een specialist, kunnen er verschillende hulpmiddelen worden ingezet. Zo is er een speciale beugel, een apparaatje wat voorkomt dat je op je rug slaapt en een apparaat dat lucht in je keel blaast. In sommige gevallen zal er een operatie worden uitgevoerd. Je leefwijze aanpassen is voor iedereen met het slaapapneusyndroom noodzakelijk. Gewicht verliezen, minder alcohol drinken en een gezonde slaaphygiëne horen hier allemaal bij. Het heeft dus nogal een impact!

Laat je helpen en steunen door een leefstijlcoach tijdens dit traject. Samen maak je een plan van aanpak om jouw leefstijl te optimaliseren en slaapapneu te verminderen. Je vindt een leefstijlcoach uit je buurt, via de listings op deze website.

Slaap