Wat zijn plantaardige producten?

07 februari 2025 · door Tara

Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardige producten te eten en minder producten van dierlijke herkomst. Die keuze kun je maken omdat je bijvoorbeeld bewust bezig bent om je ecologische voetafdruk te verkleinen, vanuit het oogpunt van dierenwelzijn of uit gezondheidsoverwegingen. Maar wat zijn plantaardige producten nu eigenlijk? En wat kun je dan allemaal nog eten? We vertellen er alles over in deze blog.

Wat zijn plantaardige producten?

Wanneer je een plantaardig dieet volgt, ben je een veganist. Hierbij laat je vlees, vis, ei, honing en zuivel weg uit je dagelijkse voedingspatroon. Plantaardige producten zijn dus alle producten die je kunt eten, maar die geen dierlijke oorsprong hebben. Denk bijvoorbeeld aan: alle groenten en fruitsoorten en alle noten- en broodsoorten. Je kunt er ook voor kiezen om gedeeltelijk plantaardig te eten en geen vlees of vis, maar wel nog zuivel te gebruiken. Dan ben je een vegetariër. Of een paar dagen per week plantaardig te eten en de rest van de week wel vlees en vis. Dat maakt je een flexitariër. Welke keuze je ook maakt, er blijft dus voldoende over om lekkere gerechten mee te maken zonder vlees, vis, ei, honing en zuivel.

Plantaardig dieet versus eiwitten

Ons lijf heeft eiwitten nodig om spieren op te bouwen en in vorm te houden. Alle lichaamscellen bevatten eiwit, dus ook voor het herstellen van cellen hebben we eiwit nodig en voor ons zuurstoftransport, bloedcellen, enzymen en hormonen bijvoorbeeld. De meeste eiwitten krijgen we binnen door het eten van vlees, vis, ei en zuivel. Eet je dat niet? Dan zul je extra aandacht moeten schenken aan het eten van plantaardige eiwitrijke producten. Peulvruchten, vleesvervangers en granen bevatten veel eiwitten. Eet je voldoende bonen, linzen, hummus, quinoa, couscous en noten? Dan zit het met je dagelijkse intake aan eiwitten wel goed.

Voor- en nadelen van plantaardig eten

Naast dat je diervriendelijk bezig bent, zijn er nog meer voordelen verbonden aan plantaardig eten. We zetten er een aantal op een rij:

  • Gezondheid: Met een plantaardig dieet eet je meer vezelrijke voeding. Dit verbetert je stoelgang en is goed voor je darmen. Vezels vind je niet terug in voeding afkomstig van dieren. Je krijgt minder verzadigde vetten binnen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Ook het risico op darmkanker vermindert, net als de kans op een hoge bloeddruk.
  • Overgewicht: Wie meer plantaardig eet, heeft een kleinere kans op overgewicht. Dit heeft te maken met de vezelrijke voeding die je langer een verzadigd gevoel geeft. Hierdoor ga je een stuk minder snacken. Daarnaast bevat plantaardige voeding minder calorieën.
  • Milieu: Het kweken van plantaardige voeding kost veel minder water, energie en grond dan het kweken van vlees. Ter vergelijking: om 1 kilo rundvlees te produceren is 15.000 liter water nodig, voor 1 kilo varkensvlees is dat 6.000 liter en voor kip 4.300 liter. Maar voor 1 kilo sojabonen is dit slechts 2.100 liter. 

De nadelen van volledig plantaardig eten zijn met name de kans dat je te weinig vitamine B12, ijzer en eiwit binnenkrijgt. Maar iemand die bewust veganistisch eet, weet daar heel goed op te letten. Wil je vaker plantaardig eten? Dan kun je ook gebruikmaken van een plantaardige producten lijst, voor een uitgebalanceerd dieet. Verder is er minder keuze aan gerechten in restaurants en zul je jezelf vaak moeten verdedigen voor je keuze.

Zou je ook graag gezonder willen leven door vaker plantaardig te eten en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Stap dan eens binnen bij een leefstijlcoach. Je vindt een leefstijlcoach in de buurt door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Voeding