Welke sport past het beste bij mij?

01 oktober 2024 · door Tara

Heb je jezelf voorgenomen actief een sport te gaan beoefenen, maar weet je nog niet welke sport dat gaat worden? Dan gaat er een wereld voor je open aan keuzemogelijkheden. Om je te helpen bij het maken van je keuze kun je eerst filteren tussen groepssporten of een individuele sport. Maar dan nog, blijven de opties enorm. Loop je ook met de vraag: “Welke sport past bij mij?”, dan helpen we je met deze blog een stapje op weg.

Wat verstaan we onder een sport?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een sport eigenlijk? Ben je aan het sporten wanneer je dagelijks je boodschappen wandelend doet, of joggend de hond uitlaat? Of valt dit onder beweging? Ga je op zoek naar de definitie van “sport” dan kom je verschillende omschrijvingen tegen, maar allemaal hebben ze een aantal overeenkomsten in zich:

  • Lichamelijke beweging: Wanneer je sport, zet je je actief in om je lichaam te bewegen.
  • Doel: Sporten heeft een doel. Dit kan zijn je gezondheid verbeteren, je geest verruimen of een prijs winnen bijvoorbeeld.
  • Vaardigheid: Voor veel sporten is oefenen vereist om een nieuwe vaardigheid aan te leren. Hoe meer oefening, hoe beter je de sport beheerst.

Sport je in groepsverband, dan krijg je eerder te maken met regels die bij een sport horen, of een club waarbij je je moet inschrijven. Kies je voor een individuele sport, dan bepaal je zelf je regels.

Welke sport past bij mij?

Om duidelijk te krijgen welke sport het beste bij je past, is het handig eerst je doel te bepalen. Daarnaast kun je jezelf vragen stellen als: ben ik competitief of juist niet? Raak ik gemotiveerd door aan groepsactiviteiten deel te nemen, of ben ik liever als solist actief? Het beste start je met een sportvorm die je ook echt aanspreekt of leuk lijkt om te doen. De kans dat je het volhoudt, is dan namelijk het grootst. Op internet kun je alvast verschillende testen online vinden die je kunnen helpen bij het vinden van een sport die bij je past.

Hoe kan een leefstijlcoach hierbij helpen?

Zomaar een online testje doen en vervolgens de sport gaan beoefenen die daar uitkomt, zal niet voor iedereen werken. Een professional kan je op een gestructureerde manier helpen een sport te vinden die bij je past. Zo kijkt een leefstijlcoach naar het totale plaatje en neemt niet alleen je persoonlijke voorkeuren mee, maar kijkt ook naar het verband tussen sporten en jouw algehele gezondheid. Hoe is je conditie om mee te beginnen bijvoorbeeld op dit moment en wat triggert jouw enthousiasme? Bovendien kan een leefstijlcoach je helpen je gewenste doelen af te bakenen. Door samen met een leefstijlcoach op zoek te gaan naar een nieuwe sport, heb je een grotere kans van slagen op een gezondere levensstijl in zijn algemeenheid.

Wil je ook een gesprek plannen met een leefstijlcoach in de buurt? Toets dan je postcode in op de startpagina van deze website voor de dichtstbijzijnde leefstijlcoach.

Beweging