Winterdepressie: de beste winterdip tips

14 februari 2023 · door Tara

Verandert jouw leven in een donker gat, wanneer de dagen weer korter worden en de temperatuur daalt? Heb je nergens zin in en is alles je teveel? Dan ben je niet de enige. Meer dan honderdduizend Belgen lijden elke herfst en winter aan de zogenaamde winterdepressie. In dit artikel lees je praktische winterdip tips, die je helpen de koude maanden beter door te komen.

Wat is een winterdip?

Je spreekt van een winterdip wanneer je telkens tijdens de herfst en de wintermaanden, moeite hebt om de dagen door te komen. Je blijft het liefst de hele dag in je bed liggen en vermijd sociale contacten. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens zo’n dag, maar wanneer dit elke dag het geval is; heb je last van de winterblues. Je herkent een winterdip aan de volgende symptomen:

  • Lusteloos: Je hebt totaal geen zin om iets te ondernemen en zelfs dingen die je normaal gesproken leuk vindt om te doen, zie je nu als een berg tegenop. Afspraken met andere mensen probeer je te voorkomen en je energie daalt naar het nulpunt.
  • Vermoeid: Je slaapt veel langer dan je normaal gesproken doet en hebt elke dag moeite met opstaan. Het liefst blijf je de hele dag in bed om als een blok weer in slaap te vallen. Nadat je bent opgestaan, voel je jezelf alsnog de hele dag moe. Je slaapritme is verstoord.
  • Eetpatroon: Je krijgt trek in vet eten, suikerrijke en koolhydraatrijke voeding. Dit komt omdat je slaapritme verstoord is en door slaapgebrek je lichaam juist vraagt om slechte voeding. Door dit ongezonde voedingspatroon, kan je in gewicht toenemen.
  • Humeur: Je bent simpelweg down, chagrijnig, niet te genieten en prikkelbaar. Er hoeft maar iemand naar je te wijzen en je kunt al een kattige reactie geven. Ook sombere gevoelens overheersen je dag, waardoor je ook sneller huilt.

Een winterdip wordt ook wel een SAD genoemd; een seasonal affective disorder en is absoluut geen aanstelleritis. De oorzaken liggen bij een tekort aan daglicht en een genetische aanleg. De mate waarin je er last van hebt, varieert van mens tot mens, maar de winterblues kan je leven maandenlang negatief beïnvloeden.

De beste winterdip tips

Een winterdip kun je niet voorkomen, daar heb je last van, of niet. Het aantal uren daglicht per dag en de veranderingen in de seizoenen kunnen we niet beïnvloeden. Maar dat betekent niet, dat je helemaal niets kunt doen. Wat nu te doen tegen die vervelende winterdip?

  • Winterdip lamp: Door daglicht wordt de afgifte van het hormoon melatonine gereguleerd; een hormoon dat ons slaperig maakt. Daglicht remt deze aanmaak, waardoor we op donkere dagen vermoeider zijn. Ga elke ochtend een half zitten uurtje lezen voor een speciale winterdip lamp met minimaal 10000 lux. Hierdoor herstelt je bioritme en nemen je klachten af.
  • Winterdip bril: Omdat licht via je netvlies je hersenen binnenkomt, moet je met geopende ogen voor een winterdip lamp gaan zitten. Voor sommige mensen is een half uur stil zitten met je ogen geopend, een beetje lang. In dat geval kies je voor de winterdip bril. Zet de bril, nadat je bent opgestaan, in de ochtend een half uur op en ga gewoon verder met je dagelijkse bezigheden. Het effect is hetzelfde als de winterdip lamp.
  • Winterdip vitamine: Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat het innemen van extra vitaminen helpen tegen een winterdip. Wel is het zo dat ons lichaam in de winter minder vitamine D aanmaakt, door een gebrek aan zonlicht. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende vitaminen binnen.

Lichttherapie is de beste remedie en werkt bij 43% van de mensen. Maar dan ben je nog niet direct van die lusteloosheid en de behoefte aan ongezond eten af. Ga eens in gesprek met een leefstijlcoach, om samen je dagelijkse patroon inzichtelijk te maken en te verbeteren. Zo pak je samen je winterdip aan en kom je een stuk beter de donkere dagen door! Je vindt een leefstijlcoach in je buurt via de listings op deze website.

leefstijl